banner dwhc
  french Duits dutch spanish portugese Italiaans greek
 

parrots


 

 

Έχετε για κατοικίδιο σας παπαγάλο; Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη συμπεριφορά του παπαγάλου σας; Θέλουμε και εμείς!

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Γκουέλφ (Καναδάς) και το Πανεπιστήμιο της Μπρίστολ αναζητούν ιδιοκτήτες ή επιστάτες παπαγάλων, οι οποίοι θέλουν να συμμετάσχουν σε μία διαδυκτιακή έρευνα που εστιάζει στη συμπεριφορά παπαγάλων και στο περιβάλλον διαβίωσης τους. Ενδιαφερόμαστε για όλα τα ψιττακόμορφα είδη: από Μελοψιττάκους έως Κοκατού και Μακάο – και όλα τα ενδιάμεσα είδη. Θα θέλαμε να συλλέξουμε πληροφορίες από υγιεί, δίχως προβλήματα πτηνά και από πτηνά με προβλήματα υγείας ή συμπεριφοράς. Σας προσκαλούμε, σαν ιδιοκτήτη κατοικίδιου παπαγάλου, να λάβετε μέρος σε αυτό το διεθνές ερευνητικό σχέδιο. Να είστε βέβαιοι πως η συνεισφορά σας είναι σημαντική στη βοήθεια να βελτιωθούν οι τρόποι διαβίωσης των παπαγάλων υπό αιχμαλωσία. Και ποιός ξέρει; Κατά τη διάρκεια ίσως μάθετε και εσείς κάτι καινούργιο και ενδιαφέρον για τον δικό σας παπαγάλο...


Τι ζητάμε από εσάς;

Σαν συμμετέχοντα έρευνας, θα συμπλρώσετε ένα διαδυκτιακό ερωτηματολόγιο σχετικά με τον παπαγάλο σας. Το ερωτηματολόγιο θα σας πάρει μεταξύ 30 και 45 λεπτά να το συμπληρώσετε ( μπορείτε να το χωρίστε σε όσες φορές εσείς θελήσετε) Διαβάστε περισσότερα εδώ...

Σαν προσθήκη, για να καλύψουμε κάποιες γενικές ερωτήσεις σχετικά με εσάς και τον παπαγάλο σας, στο ερωτηματολόγιο θα συμπεριληφθούν θέματα όπως το ιστορικό του παπαγάλου σας (π.χ από πού αγοράσατε τον παπαγάλος, πώς εκτράφηκε), το περιβάλλον διαβίωσης (π.χ. στέγαση, εμπλουτισμός, διατροφήμ καθημερινότητα) και τη συμπεριφορά του (συμπεριλαμβάνοντας την παρουσία ή απουσία διαφόρων προβλημάτων συμπεριφοράς). Η οποιαδήποτε πληροφορίας σας θα καταστεί απόρρητη
Κλείσιμο παραθύρου

Πώς μπορείτε να συμμετάσχετε σε αυτή την έρευνα;

Για να συμμετάσχετε σε αυτή την έρευνα θα πρέπει πρώτα να εγγραφείτε. Τότε μόνο θα μπορέσουμε να σας στείλουμε ένα προσωπικό σύνδεσμο, τον οποίο θα χρησιμοποιήσετε για να εισέλθετε, να συμπληρώσετε και για να υποβάλεται το ερωτηματολόγιο διαδυκτιακά. Μπορείτε επίσης να αποθηκεύσετε τις απαντήσεις σας, εάν θελήσετε να το συμπληρώσετε σε παραπάνω από μία συνεδρίες. Από τις 01/07/16 η έρευνα έχει αλλάξει και έχουν προστεθεί νέα ερωτήματα. Αν την συμπληρώσατε πριν την αναφερόμενη ημερομηνία παρακαλείστε να μην την επαναλάβετε. Ωστόσο, εάν επιθυμείτε να μας βοηθήσετε περαιτέρω απαντώντας τις νέες ερωτήσεις τότε ενημερώστε μας ηλεκτρονικά στο parrotsurvey@uu.nl χρησιμοποιώντας την ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση με την οποία επικοινωνήσατε μαζί μας αρχικά. Παρακαλώ όπως αναφέρετε το είδος του παπαγάλου σας και το όνομα του. Επίσης, εάν πρόσφατα αποκτήσατε ένα νέο παπαγάλο τότε θα θέλαμε να ακούσουμε από εσάς! Παρακαλώ εγγραφείτε παρακάτω για να αποκτήσετε ένα νέο σύνδεσμο.
Κλείσιμο παραθύρου

Είστε φύλακας σε ζωολογικό κήπο ή είστε φροντιστής σε κέντρο διάσωσης? Τότε θα θέλαμε να ακούσουμε για τα πτηνά σας! Σας παρακαλούμε να συμπληρώσετε την αίτηση για μόνο ένα από τους παπαγάλους σας σε κάθε κλουβί διαλέγοντας τον παπαγάλο τυχαία (σας προτείνουμε να βάλετε τα ονόματα τους σε ένα καπέλο και να τραβήξετε τυχαία ένα από αυτά). Παρακαλώ εγγραφείτε παρακάτω για να αποκτήσετε ένα σύνδεσμο. Αν έχετε απορίες για αυτό ή για το ερωτηματολόγιο γενικώς τότε παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας: parrotsurvey@uu.nl
Για να εγγραφείτε πατήστε στο σύνδεσμο στο τέλος της σελίδας.Θα καθοδηγηθείτε διαμέσου μικρών ερωτήσεων, οι οποίες θα καθορίσουν το είδος του ερωτηματολογίου που θα πρέπει να συμπληρώσετε (αυτό θα εξαρτηθεί από το είδος του παπαγάλου που κατέχετε). Τελικά, θα ερωτηθείτε να παρέχετε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση και τη γλώσσα επιλογής σας. Μόλις κάνετε και αυτό, θα έχετε εγγραφεί – και θα αναμένεται να παραλάβεται τον προσωπικό σας διαδυκτιακό ερευνητικό σύνδεσμο μέσω ηλεκτονικού ταχυδρομείου εντός μίας εβδομάδας.
Κλείσιμο παραθύρου

Θα θέλατε να μάθετε περισσότερα για το υπόβαθρο αυτής της εργασίας;
Διαβάστε περισσότερα εδώ........

Αυτή η έρευνα είναι μέρος μίας μεγαλύετρης, πολυεθνικής ερευνητικής μελέτης που έχει ως στόχό να συλλέξει πληροφορίες σχετικά με τα δημογραφικά στοιχεία, την διαχείρηση και τη συμπεριφορά των παπαγάλων που κρατούνται ως κατοικίδια ανά τον κόσμο.Αυτή η έρευνα έχει ήδη προσφέρει πληροφορίες οι οποίες χρησιμεύουν στο να εντοπιστούν πιθανοί βιολογικοί παράγοντες κίνδυνου σε παπαγάλους. Η προηγούμενη PhD μαθήτρια Heather McDonald Kinkaid βρήκε ότι κάποια είδη παπαγάλου με χρονοβόρες και άγριες προσπάθειες τροφοληψιας, είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν συμπεριφορές που μπορεί να προκαλέσουν ζημίες στο πτέρωμα του ζώου. Επίσης, είδη τα οποία είναι εκ φύσεως έξυπνα είναι πιθανό να αναπτύξουν επιπλέον μορφές μη φυσιολογικής συμπεριφοράς. Βασισμένοι στα δεδομένα της, από τις 01/07/16, κάναμε κάποιες αλλαγές στην αρχική μελέτη για να ερευνήσουμε περαιτέρω τον τρόπο με τον οποίο η συμπεριφορά τροφοληψιας επηρεάζει τις μη φυσιολογικές συμπεριφορές και αλλά προβλήματα υγείας (π.χ. παχυσαρκία) σε συνθήκες αιχμαλωσίας.

Η συνεισφορά σας είναι εξαιρετικά σημαντική, όχι μόνο σε εμάς, αλλά και στους παπαγάλους που βρίσκονται σε αιχμαλωσία ανά τον κόσμο, μιας και οι πληροφορίες που θα μοιραστείτε μαζί μας θα βελτιώσουν την κατανόηση της φυσιολογικής συμπεριφοράς ενός κατοικίδιου παπαγάλου και θα τονίσουν τους παράγοντες που μπορεί να παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη των συνηθέστερων αυτών προβλημάτων συμπεριφοράς. Με αυτή την γνώση μπρούμε να κάνουμε ενημερωμένες προβλέψεις στο πως να διαμορφώσουμε καλύτερα το περιβάλλον διαβίωσης του παπαγάλου μας -  ή ποιές λύσεις μπορούν να μειώσουν ή να αποτρέψουν προβληματικές συμπειρφορές στο να λάβουν μέρος.

Ενδιαφέρεστε για τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης; Αν ναι, παρακαλείστε να παρακολουθείτε αυτή την ιστοσελίδα. Μόλις τελειοποιηθεί η έρευνα, θα δημοσιεύσουμε τα ευρήματα μας εδώ, ώστε να μπορέσετε να διαβάσετε για το τι ακριβώς βρήκαμε.

Κλείσιμο παραθύρου

Εάν έχετ ερωτήσεις ή παρατηρήσεις για την έρευνα αυτή ή για την ερευνητική μελέτη, παρακαλώ πατήστε εδώ για να λάβετε μία φόρμα επαφής, που θα χρησιμοποιήσετε για να μας στείλετε μήνυμα.

Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας και ευχόμαστε ότι θα θελήσετε να λάβετε μέρος σε αυτή την έρευνα!

Yvonne van Zeeland  
DVM, MVR, Resident in Avian Medicine and Surgery
Faculty of Veterinary Medicine
University of Utrecht, The Netherlands           
Emma Mellor

PhD student
Faculty of Health Sciences University of Bristol, England


Για να εγγραφείτε ώς ερευνητικός συμμετέχων: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ


Η έρευνα είναι διαθέσιμη στις παρακάτω γλώσσες :

Nederlands Engels Frans Duits Italiaans Spaans Grieks portugal